måndag 22 april 2013

Exergi

Den senaste tiden har det handlat mycket om energieffektivisering i byggnader och på andra håll. Det gjorde även konferensen som IEA anordnade i Utrecht i förra veckan.
Konferensen, Future Buildings forum, blev lite av ett brainstormingmöte för IEA:s framtida forskningssatsningar inom området. Ett oväntat resultat var att vi kom fram till att för att lyckas så behövs en ny enhet för att mäta energieffektivisering. Och jag tror i alla fall några fler än jag kan känna igen sig i känslan av att kWh inte räcker till. På det sättet vi mäter idag så blir det liksom inte rätt. Med en systemsyn som utgångspunkt är det tydligt att olika kWh har olika egenskaper och  inte bör jämföras eller klumpas ihop. Det är också klart att det inte alltid blir totalt minskad energianvändning om man minskar antalet köpta kWh.
Problemet idag är att vi inte har något bättre. Många av oss som sysslar med energi känner vagt till begreppet Exergi, men det är inget vi använder till vardags. Men kanske måste vi göra det för att det ska bli rätt? Ronald Rovers höll ett övertygande föredrag på IEA-mötet och visade att det blir mycket mer rätt total energiresursanvändning om man utgår från exergi och även räknar med den inbäddade energin som finns t ex i isoleringsmaterial eller i stålet i ackumulatortanken.  

Känns det lite jobbigt med exergi jämfört med energi och kWh? Kanske det. Men möjligen är det vad som behövs för att göra rätt och det är ju också roligt att damma av lite gamla kunskaper om termodynamikens andra lag!

2 kommentarer:

  1. Bra Ulrika att du uppmärksammar Exergibegreppet.

    Göran Wall, www.exergy.se, förklarar vad Exergi handlar om på ett bra sätt för den som är intresserad /Emil Berggren

    SvaraRadera
  2. Tack Emil! Hoppades att någon skulle komma in och ge tips om hur man kan hitta mer information. Tror som jag skrev att vi behöver ta oss an Exergibegrepept för att få till energieffektivisering på rätt sätt. Det gör det möjligt att förklara varför det är bättre att spara på en viss sorts energi är på en annan utan att det låter som tyckande. Det är alltför få som förstår hur det hänger ihop. Hoppas det blir fler!

    SvaraRadera