fredag 30 augusti 2013

Nej till prisreglering, ja till konkurrens

I dag får Näringsdepartementet vårt svar till de två remisserna på Energimarknadsinspektionens förslag om prisförändringsprövning och om reglerat tillträde till fjärrvärmenäten. Fjärrvärmens framtid står på spel och det är med stor beslutsamhet som jag skriver under och skickar in svaret.

Jag är klart kritisk till förslaget om prisförändringsprövning. Det är svårt att se hur det skulle gynna vare sig kunder eller leverantörer, och vår bedömning är att systemet i slutänden utvecklas till en fullskalig prisreglering. Och tidigare erfarenheter från andra marknader visar att prisreglering ofta leder till en mängd oönskade effekter som exempelvis högre priser.

Fjärrvärmen och hela värmemarknaden är också inne i en utvecklingfas som en regleringen effektivt skulle ta död på. Fjärrvärmen är Sveriges största miljöprojekt och förändringar av marknadsreglerna får inte försämra möjligheter att fortsätta förbättra fjärrvärmens miljöprestanda. Den får heller inte leda till att kunderna tappar förtroendet.

Det andra förslaget däremot, att sätta upp ett regleverk för vad som ska gälla när de med värmeöverskott ska få tillträde till fjärrvärmenätet, det tror jag på. Långsiktigt kommer det att gynna fjärrvärmen att det finns fler producenter i näten. Särskilt om vi ska nå visionen för fjärrvärmen 2030: att vi värmer varandra med återvunnen energi. Tillträdet borde ge bättre förutsättningar för spillvärmen, men är också ett första steg i riktning mot konkurrens i fjärrvärmenäten.

Det är många delar vi tycker till om, men för att sammanfatta mitt svar till förslagen i en mening är det kort och gott: Ja till reglerat tillträde, nej till prisreglering.

Här kan du läsa Svensk Fjärrvärmes kommentar samt hela remissvaret.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar