fredag 15 november 2013

Årsmöte i medvind


"Medvind", så sammanfattade vår ordförande Anders Östlund känslan efter årets årsmöte och jag kan bara hålla med. Det har varit ett fantastiskt år att vara vd för Svensk Fjärrvärme. Årsmötet är ett tillfälle att stanna upp, reflektera och se framåt och då är medvind ett bra sätt att beskriva var vi är.

Branschen har under många år varit kritiserad. Omvärldens krav på oss förändrades, när det gällde pris, valfrihet och miljö, och när vi inte förändrades tillräckligt snabbt kom krav på reglering. Men branschen tog sig i kragen, och samtidigt som regeringen har utrett nya regleringar har vi kämpat på, ersatt fossila bränslen med spillvärme från industrin, byggt ny produktion baseratdpå återvunna och förnybara resurser och  utvecklat system för dialog med kunderna om priset. Hur vi ska möta kraven på valfrihet har vi inte knäckt koden för ännu, men att vi i aktiv handling visar att vi lyssnar och vill förändra oss har minskat omvärldens frustration och gett oss mandat att agera. Äntligen har vi initiativet i vår hand.

Anna-Karin Hatts tal på årsmötet visade tydligt att regeringen tror på fjärrvärmen som en självklar del i det framtida energisystemet. Jag var också glad att medlemmarna fick höra från ministern själv hur insatt och engagerad hon är i vår verksamhet. Det är vi inte bortskämda med.

Det var också bra att årsmötesdeltagarna fick höra från Euroheat and Powers nye vd, Paul Voss, som i sitt inspirerande tal berättade att värme är på väg upp på agendan inom EU och att fjärrvärme fått en självklar plats i energieffektiviseringspolitiken. Men han sa också att vi borde vara lite mer stolta över det vi har gjort här i Sverige och engagera oss för att vår historia ska bli mer känd i Europa.

Men jag undrar om inte det som många verkligen tog med sig hem var Kristina Säfstens berättelse om vad som kan hända i en kommun när enbart visioner får styra vägvalet framåt.
 
 

Anna-Karin Hatt under sitt tal
 
 
Mingel på årsmötet
 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar