torsdag 28 november 2013

Så skapas en fungerande värmemarknad


Plötsligt händer det. Prisdialogen som under hela sin planeringsfas har varit en het potatis är nu verklighet. Hela nio fjärrvärmeföretag är nu medlemmar efter årets Prisdialog och 400 000 hushåll omfattas! Efter ett lyckat årsmöte där jag enbart möttes av positiva kommenarer och nyfikenhet kring Prisdialogens möjligheter ser jag nu fram emot vår hearing på tisdag den 3 december.

För er som inte känner till Prisdialogen, så är det en modell som både innefattar lokal dialog och central prövning av prisändringar på fjärrvärme. Syftet är att stärka kundens ställning, vilket vi nu har åstadkommit för de 400 000 hushåll som omfattas. Prisdialogen sker mellan leverantör och kunder under ett antal samrådsmöten och ska leda fram till en lokal prisändringsmodell. Den ska innehålla prisändring för det kommande året och en prognos för de följande två åren. I den lokala prisändringsmodellen ska också företagets prispolicy framgå samt vilka faktorer som ligger till grund för prisändringar.  

Bakgrunden till Prisdialogen är just nu att knäcka frågan om att stärka kundens ställning, när den inte kan välja leverantör av fjärrvärme, och att kunden ska få veta eventuella prisförändringar i god tid. Vi som står bakom systemet, Riksbyggen, Sabo och Svensk Fjärrvärme, har också lagt mycket kraft på att hitta en modell som underlättar för leverantörerna att förklara sin prissättning för kunderna. Prisdialogen är ett frivilligt system som bygger på dialog.

Näringsdepartementet har låtit Energimarknadsinspektionen ta fram ett förslag till obligatorisk prövning av prisförändringar på fjärrvärme. Efter att inspektionen överlämnade sitt förslag tidigare i år står det klart att vi kommit fram till ett vägskäl. Inspektionen föreslår att vi viker av i en riktning som innebär att staten står för prisbildningen på fjärrvärme. Prisdialogen är ett initiativ som bär iväg i en annan riktning, där marknadens parter ansvarar för prisbildningen. Vi anser nämligen att en statlig prisreglering inte stärker kundernas ställning och inte heller till ett ökat förtroende för fjärrvärme. Det bästa för marknadens parter är att ta ett gemensamt ansvar för att pröva prisförändringar av fjärrvärme på frivilig väg och det sker bäst genom dialog mellan parterna.

Jag har arbetat med den här frågan länge. Redan när jag arbetade på Sabo, under den tiden det diskuterades regleringar som mest, föddes idén om att kunna bestämma det här utan statens inblandning. Det är många modiga personer, bl. a. Kurt Eliasson, som har varit med från start, och Leif Linde, som har trott på det här, trots att de har riskerat att förlora sin trovärdighet inom sina respektive områden. Det är så lätt att sitta på läktaren och gnälla utan att göra något åt saken. Därför är vi väldigt tacksamma över de modiga personer som har klivit ner från läktarplats och gjort Prisdialogen möjlig.

På Svensk Fjärrvärmes kansli har Patrik Holmström och Sonya Trad kämpat hårt trots att de ibland har stött på en del motstånd. Jag är också imponerad av de företag som har vågat pröva Prisdialogen då många andra har varit tveksamma.

Jag som har varit med under hela den här resan känner mig väldigt glad över att resultatet har blivit så bra. Det här visar också att allt man vill kan bli verklighet bara man tror tillräckligt mycket på det.

Här kan du läsa mer om Prisdialogen


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar